Gepubliceerd: 09-12-2020, laatst gewijzigd:
02-03-2023
Het ontslaan van een werknemer is niet eenvoudig en de procedures kunnen ingewikkeld zijn. Wanneer afscheid nemen onvermijdelijk is staat u voor een moeilijk traject. Hoe pakt u dit aan? Als u het ontslag verkeerd aanpakt, kan dat een kostbare zaak worden. Hieronder leggen we uit welke ontslagmogelijkheden er zijn als er sprake is van een bedrijfseconomische reden.
Twee ontslagmogelijkheden
Er zijn twee ontslagmogelijkheden als er sprake is van een bedrijfseconomische reden:
- ontslagaanvraag via het UWV;
- ontslag met wederzijds goedvinden tussen werkgever en werknemer.
Voor een ontslagaanvraag wegens een bedrijfseconomische reden moet aan het UWV toestemming worden gevraagd voor opzegging. Er moet sprake zijn van een bedrijfseconomische reden, daarnaast moet de juiste werknemer voor het ontslag worden voorgedragen en moet het niet mogelijk zijn om de werknemer te herplaatsen.
Een andere mogelijkheid is om te proberen om door middel van een vaststellingsovereenkomst (vso) afscheid van elkaar te nemen. Werkgever en werknemer kunnen, zonder tussenkomst van het UWV, samen afspraken maken op welke manier zij tot beëindiging van het dienstverband komen. Door de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen, is de werknemer niet verwijtbaar werkloos en heeft hij aansluitend recht op een WW-uitkering.
Waar moet u als werkgever verder rekening mee houden wanneer u ontslag aanvraagt voor uw medewerker?
- De wettelijke opzegtermijn of opzegtermijn conform cao.
- Transitievergoeding (1/3 maandloon per dienstjaar).
Houd rekening met de transitievergoeding wanneer u kiest voor de ontslagroute via het UWV. De transitievergoeding is verder niet verplicht bij een vaststellingsovereenkomst, maar wel gebruikelijk. Bij een vaststellingsovereenkomst gelden net zoals via het UWV de wettelijke opzegtermijnen/ opzegtermijnen conform cao. Via het UWV geldt dat de periode van de behandeling van de ontslagaanvraag in mindering gebracht mag worden op het opzegtermijn. Voorwaarde om deze periode af te mogen trekken, is dat er minimaal een maand opzegtermijn overblijft.
Het ontslaan van een werknemer is niet eenvoudig en de procedures kunnen ingewikkeld zijn. Het is dus aan te raden om u hierin te laten bijstaan.
Wilt u meer weten over het ontslagrecht van de werkgever, volg dan ons gratis webinar ‘Uw personeel en de coronacrisis’.