Hoe moet ik aangifte gaan doen voor mijn webshop?

 
Hoe moet ik aangifte gaan doen voor mijn webshop?
Gepubliceerd: 29-04-2021, laatst gewijzigd: 20-09-2023

Zoals u in ons artikel 'Wat gaat er veranderen voor mijn webshop?' heeft kunnen lezen zijn afstandsverkopen vanaf 1 juli 2021 belast in het EU-land van aankomst van de goederen. Dit kan een behoorlijke impact hebben op de administratie van uw webshop. In dit artikel gaan wij in op de vernieuwde OSS-aangifte en hoe u zich hiervoor kunt registreren.

One Stop Shop

Gelukkig hoeft u zich niet in elk EU-land te registeren om daar btw-aangifte te kunnen doen. Vanaf 1 juli 2021 kunt u namelijk gebruik gaan maken van de zogenoemde One Stop Shop (OSS)-aangifte. Wanneer u kiest voor een OSS-registratie, kan alle verschuldigde btw bij afstandsverkopen door middel van één OSS-aangifte worden ingediend. U betaalt het totale verschuldigde bedrag voor alle EU-landen in één keer aan de Belastingdienst in het land waar u gevestigd bent. Zij zorgen er vervolgens voor dat de btw is de juiste landen terecht komt.

LET OP: Het is niet mogelijk om via de OSS-aangifte btw uit andere EU-landen terug te vragen. Eventuele buitenlandse btw moet u via een apart teruggaafverzoek terugvragen.

De nieuwe OSS-aangifte is vrijwillig. Dit betekent dat u er nog steeds voor kunt kiezen om uw afstandsverkopen direct via de buitenlandse btw-aangifte aan te geven en af te dragen. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn, omdat u ook btw wilt terugvragen in het andere EU-land.

LET OP: Uw keuze om geen gebruik te maken van de OSS-aangifte geldt voor de gehele EU. Het is niet mogelijk om voor ieder EU-land een aparte keuze te maken of u aangifte doet via de OSS of via directe btw-aangifte. De regeling is alles of niets.e

Aanmelden uiterlijk 30 juni 2021

Om vanaf 1 juli 2021 gebruik te kunnen maken van de OSS-aangifte moet u zich hiervoor uiterlijk 30 juni 2021 bij de Belastingdienst aanmelden via Belastingdienst Zakelijk. Hiervoor heeft u e-Herkenning niveau 3 nodig. Ook voor de latere indiening van de OSS-aangifte heeft u e-Herkenning nodig. Voorlopig lijkt de Belastingdienst nog niet met andere mogelijkheden te komen om aangiften in te dienen, bijvoorbeeld via software van intermediairs of boekhoudpakketten.

Als u uw producten verkoopt via een platform, zoals Bol.com of Amazon, krijgt u te maken met andere btw-regels. Laat u hier tijdig goed over informeren.

Wilt u meer weten? Lees ook onze leaflet over de nieuwe e-commerce regels!

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: