Nieuws

Het belang van de Nederlandse tuinbouw

Het belang van de Nederlandse tuinbouw
Gepubliceerd: 14-09-2022, laatst gewijzigd: 14-09-2022

Glastuinbouw Nederland is begin september gestart met een publieksvriendelijke mediacampagne. Het doel van deze campagne is om de invloed van het overheidsbeleid op de glastuinbouwsector te laten zien. Die invloed is groot en heeft verstrekkende gevolgen voor het toekomstperspectief en het innovatievermogen van de sector en voor de Nederlandse energietransitie. Het signaal richting Den Haag moet volgens Glastuinbouw Nederland luider zijn. Flynth heeft veel klanten in de tuinbouw en de toeleverende industrie. Wij zien ook dat alle tuinbouwbedrijven worden geraakt door de fors gestegen energieprijzen. Flynth ondersteunt ondernemers waar mogelijk.

Glastuinbouw Nederland wil met de campagne het belang van de Nederlandse tuinbouw naar voren brengen. De topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is, zoals de naam al aangeeft, inderdaad heel belangrijk voor Nederland. Dit blijkt wel uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek:

  • de productiewaarde is € 29.7 miljard (aandeel Nederland: 2,7%);
  • de toegevoegde waarde € 21.1 miljard (aandeel Nederland: 2,7%);
  • de sector heeft 23.700 bedrijven;
  • er werken 254.000 personen in de sector (aandeel Nederland: 3,4%)

Bijdrage aan energievoorziening en leefomgeving

De tuinbouw levert ook een forse bijdrage aan de energievoorziening. De warmtevoorziening in de tuinbouw (WKK) levert immers ook elektriciteit op. Dit gebeurt als energie uit wind en licht niet beschikbaar is. Het aandeel van de energie die de tuinbouw opwekt, is 10%. Met dit relatief hoge aandeel is de tuinbouw een belangrijke schakel in de energietransitie.

Belang van tuinbouw in Nederland en Europa

De tuinbouw zorgt daarnaast voor een aangename leefomgeving, welbevinden en voor gezonde voeding. Ze verbetert de leefomgeving rondom woonhuizen en in de openbare ruimte. Daarnaast levert de sector groente en fruit en geeft de consument hiermee een gezonde keuze. Het belang van de Nederlandse tuinbouw in Europa is eveneens groot. Nederland exporteert het overgrote deel van de productie, wat ons tot belangrijke leverancier maakt.

Juiste keuzes maken

De fors gestegen prijzen voor gas en elektriciteit gelden niet alleen voor Nederlandse en Europese consumenten die onze producten kopen. De prijzen hebben ook een grote impact op Nederlandse tuinbouwbedrijven en hun gezinnen en medewerkers. Ieder bedrijf heeft zijn eigen dynamiek en visie en de onderlinge verschillen tussen de bedrijven zijn groot. Dit komt mede door de teeltplannen en de energiemix die de bedrijven hebben. Met de bij Flynth aanwezige expertise helpen wij tuinbouwondernemers om de gevolgen van de energieprijzen voor hun bedrijven inzichtelijk te maken. Dit helpt ze om de juiste keuze te maken.

Zorgen? Neem contact op

Flynth ondersteunt ondernemers met persoonlijke gesprekken en dienstverlening op het gebied van strategie, subsidie, energieberekeningen, scenario-analyses, juridisch advies en vermogensplanning. Wat de impact van de energieprijzen op uw bedrijf ook is, onze adviseurs staan voor u klaar om u te ondersteunen bij uw keuzes. Als u op dit moment wensen of zorgen heeft, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Cor de Fijter Senior Bedrijfskundig Adviseur bij Flynth Cor de Fijter