Praktijkverhaal

Groen Label Kas geeft goede fiscale mogelijkheden

Gepubliceerd: 22-12-2016, laatst gewijzigd: 14-06-2022

Ed en zijn vrouw Sandra Griekspoor zijn ondernemers pur sang. In 1995 starten ze tulpenbroeibedrijf Mopabloem. In 2013 vertrekken ze naar Rijsenhout om verder te kunnen groeien. In een grote kas die door een faillissement te koop stond, ziet Ed direct grote mogelijkheden.

Tulpenfabriek bouwen
De kas wordt omgebouwd tot een volwaardige ‘tulpenfabriek’. Om te blijven groeien, wordt er nieuwbouw gepland. Hét moment dat Flynth en de Groen Label Kas om de hoek komen kijken. De aannemer raadt Ed en Sandra aan om contact op te nemen met Flynth. Ed Griekspoor: “Ik had zelf helemaal niet aan een Groen Label Kas gedacht. Ik kende de voordelen daarvan niet en wist al helemaal niet aan welke eisen de kas moest voldoen. Maar Flynth gelukkig wel.”

Van plan tot volledige certificering
Na een eerste bezoek zien de Flynth-adviseurs direct mogelijkheden. Ed Griekspoor: “In eerste instantie was het de bedoeling om alleen de nieuwbouw te certificeren, maar al snel vroeg ik of we ook het bestaande kasgedeelte mee konden nemen. Dit was volgens Galtjo Geertzema zeker mogelijk. Hiervoor was een extra investering nodig: de hele kas moest rondom voorzien worden van isolerende panelen. Maar deze investering was al deels gepland. Hierdoor is nu de hele kas gecertificeerd.”

Flynth heeft toen alles vanaf de certificering tot de subsidieaanvraag geregeld. Ed Griekspoor: “We zijn totaal ontzorgd en steeds van alle belangrijke ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Zo wisten we precies hoe de zaken ervoor stonden. Voor ons was het hierbij vooral belangrijk dat het snel ging. Begin 2016 zijn we begonnen en ik wilde graag alles voor 30 juni geregeld hebben, want dan sluit ons boekjaar. En dat is gelukt!”

Wat levert het op?
Ed en Sandra zijn vooral benieuwd wat de investeringen opleveren. Ed Griekspoor: “Voor de certificering investeren we de komende drie jaar een behoorlijk extra bedrag. Dit is alleen maar goed, want het komt de ontwikkeling en innovatie van het bedrijf ten goede. Het moet natuurlijk ook wat opleveren, dat heeft Flynth voor ons in kaart gebracht. Een aantal investeringen, zoals een gesloten watersysteem en de montage van rookgasreiniging op de WKK, moesten sowieso plaatsvinden en hebben we nu naar voren gehaald.”

Zelf doen?
Ed moet er niet aan denken om de certificatie Groen Label Kas en de melding MIA/Vamil zelf te doen. “Het is zo ingewikkeld, daar is geen beginnen aan. Verder kost het mij te veel tijd. Bij Flynth hebben ze specialisten die al jaren bezig zijn met deze subsidies. Zij weten precies wat ze doen en zorgen ervoor dat het goed en snel gebeurt. Door gebruik te maken van die kennis blijven wij vooroplopen!”

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Galtjo Geertzema Subsidieadviseur bij Flynth Galtjo Geertzema