My Flynth
Nieuws

Griepgolf in Nederland: tips om verzuim tegen te gaan

Gepubliceerd: 09-02-2018, laatst gewijzigd: 09-02-2018

Op dit moment heerst er in Nederland een ware griepepidemie. Dit betekent dat de huisartsen minimaal twee weken achter elkaar meer dan 160 mensen met griepklachten per 100.000 Nederlanders hebben geteld. Welke maatregelen kunt u treffen om verzuim tegen te gaan?

Verzuim kan voor organisaties leiden tot een financiële domper. Uit onderzoek van TNO blijkt onder meer dat werknemers met griep gemiddeld 4,7 werkdagen afwezig zijn. Dat is fors, als u zich bedenkt dat het werk gewoon doorgaat. Uit onderzoek van TNO en onderzoeksinstituut Nivel is gebleken dat de griep werkgevers dit jaar 1,3 miljard euro gaat kosten.

Preventieve maatregelen
Kan deze financiële domper voorkomen worden? Helaas is er geen middel dat de griep kan voorkomen. Toch kunt u als organisatie wel preventieve maatregelen treffen om uzelf en uw werknemers weerbaarder te maken tegen griep.

Enkele praktische tips:

  1. Zorg voor een goede basisconditie

Door regelmatig te bewegen, komt de stofwisseling op gang. De afweerstoffen worden aangemaakt waarbij virussen bestreden kunnen worden. Ook wordt er na het sporten beter geslapen. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem.

  1. Zet het raam open

In de winter zijn wij geneigd om dicht bij elkaar te blijven in een warme afgesloten ruimte. Virussen kunnen daardoor snel en gemakkelijk op elkaar worden overgedragen. Af en toe het raam openzetten zorgt voor frisse lucht en schoont de lucht lekker op.

  1. Kleed u warm aan

Frisse lucht is goed, maar kleed u tegelijk warm aan. Als uw lichaamstemperatuur daalt, kost het veel energie om het lichaam warm te krijgen. Energie die beter gestopt kan worden in het bestrijden van virussen.

  1. Drink voldoende water

Goed drinken is een belangrijke maatregel bij het voorkomen van ziektes. Zo voert het lichaam afvalstoffen beter af. Bent u al verkouden? Laat alcohol dan staan. Dit onttrekt namelijk juist vocht aan uw lichaam.

  1. Eet gezond en gevarieerd

Door voldoende groene groentes, vis en fruit te eten krijgt het lichaam veel vitaminen binnen die het nodig heeft om verkoudheid en griep te bestrijden.

  1. Was regelmatig de handen met water en zeep

Een goede hygiëne zorgt ervoor dat bacteriën en virussen zich minder snel kunnen verspreiden.

U als werkgever kunt een actieve rol spelen door bovenstaande tips aan uw medewerkers mee te geven. Denk ook aan de preventieve (maar geen garantiegevende) griepprik. Of stimuleer beweging en sporten op het werk, zodat uw werknemers betere fysieke en mentale weerstand opbouwen. 

Uiteindelijk heeft ook u als werkgever baat bij reduceren van de verzuimkosten. Preventieve maatregelen (‘de kosten gaan voor de baten uit’) zijn hierbij dan goede mogelijkheden.

Laat u adviseren

Wilt u het verzuim in uw organisatie ook preventief verlagen en hiermee aan de slag gaan? De adviseurs van Flynth Arbeidszorg staan voor u klaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.

 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 73 50

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

David van den Berg

david.vandenberg@flynth.nl