Praktijkverhaal

Flynth-klant JUB Holland trots op Tuinbouw Ondernemersprijs

Flynth-klant JUB Holland trots op Tuinbouw Ondernemersprijs
Gepubliceerd: 21-02-2017, laatst gewijzigd: 25-11-2021

Een de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017 isJUB Holland! Vanaf dit moment lopen ze bij de bloembollenspecialist uit Noordwijkerhout met een grote glimlach rond. Het familiebedrijf werd door de jury vooral geprezen om de stabiliteit, sterke visie en de vertegenwoordiging in alle activiteiten van de keten. Flynth draagt al vanaf 1995 bij aan deze drie belangrijke punten!
 
Het familiebedrijf is het komende jaar dé ambassadeur van de gehele tuinbouwsector. Iets wat retaildirecteur en vierde generatie Jaap-Jan Uittenbogaard zich maar al te goed realiseert. “De prijs is een erkenning voor het hele bedrijf. Alle medewerkers zijn er oprecht trots op. We waren daarom ook met alle vaste mensen aanwezig bij de prijsuitreiking. Zo deelt iedereen in ons succes!”

Een voorbeeld voor de sector

De jury roemt JUB Holland als familiebedrijf. Door de professionaliteit en het goede ondernemerschap maken ze een stabiele indruk in een roerige sector. Een belangrijk onderscheidend punt hierbij is dat het bedrijf in alle onderdelen van de ‘bollenketen’ vertegenwoordigd is. Er is een broeierij, kwekerij en veredelingsbedrijf en een eigen handelsbedrijf dat voor de nationale en internationale afzet zorgt.

Lange geschiedenis

JUB Holland bestaat al sinds 1910. De huidige directie bestaat uit Jaap-Jan en zijn broer Robbert en achterneef Frank. Vanaf januari 2017 maakt ook achterneef Dolph onderdeel uit van de directie. Uittenbogaard: “Onder mijn opa (tweede generatie) vond in de jaren ’50 al de splitsing tussen kwekerij, broeierij en handel plaats. Maar vanaf dat moment zijn we wel altijd onder de familievlag blijven opereren. We exporteren nu naar 35 landen. De kwekerij is gespecialiseerd in een groot assortiment tulpen en narcissen en heeft een omvang van ongeveer 35 hectare, verder produceert de broeierij ruim vier miljoen tulpen per jaar.”

Flynth draagt bij aan stabiele basis

De afgelopen tien jaar is het bedrijf samen met Flynth flink gegroeid. Uittenbogaard: “Ik zit vanaf 1996 in het bedrijf. Vooral sinds de verhuizing naar het nieuwe pand in 2007 zijn we veel professioneler geworden, waardoor we blijven groeien. Dit heeft de jury natuurlijk ook gezien. Bij een aantal punten die de jury aanhaalt spelen de mensen van Flynth een belangrijke rol. Ze weten precies hoe het bedrijf in elkaar zit. Met hun kennis en ervaring zijn ze zo een belangrijk onderdeel van de stabiele basis van ons bedrijf.”

JUB Holland vindt ze een goede en duurzame band met leveranciers belangrijk. Uittenbogaard: “Flynth is hier in de Bollenstreek sterk vertegenwoordigd. Ze kennen de sector door en door en hebben veel expertise zelf in huis. Laatst hadden we wat vragen over de subsidiemogelijkheden rondom duurzame energie. Eén telefoontje was voldoende om het door hun expert uit te laten zoeken. Verder vind ik goed persoonlijk contact belangrijk. Een van onze vaste Flynth-adviseurs is Marcus Berg. Hij komt uit de streek en kent ons bedrijf al van kinds af aan. Zijn opa heeft vroeger zelfs bij ons gewerkt. Dit is een mooi voorbeeld van de betrokkenheid van Flynth bij ons bedrijf en de sector.”

Familiebedrijf

Het succes van JUB Holland is het succes van een goed gerund familiebedrijf. Om de onderneming succesvol te houden is het goed organiseren van de bedrijfsopvolging belangrijk. Uittenbogaard: “Achterneef Dolph is recent toegetreden tot de directie. Na eerst een paar jaar buiten het bedrijf gewerkt te hebben, heeft hij nu deze stap gemaakt. Inmiddels zijn we ook bezig met het ‘afscheid’ van mijn andere achterneef, hij is 64. Als laatste van de derde generatie zal hij binnen een paar jaar afscheid nemen. Aangezien dit soort trajecten tijd kosten, zijn we eigenlijk continu bezig met een stukje bedrijfsoverdracht. Zo werken we op dit moment samen met Flynth ook aan een ‘familiestatuut’. Alles voor een stabiele basis van waaruit er doorgegroeid kan blijven worden!”

Verdere professionalisering

De komende jaren blijft de familie investeren in innovatie en duurzaamheid. Dit is een ander belangrijk punt dat de jury in het rapport aanhaalde. Uittenbogaard: “We besteden graag speciale aandacht aan onze producten en omgeving. Zo hebben we een speciale bollenmix samengesteld die bijen en vlinders aantrekken. Van een deel van de opbrengst hiervan plaatsen we nieuwe bijenkasten. Deze en andere innovaties zullen we de komende jaren blijven doen. Binnen onze sector is de concurrentie groot en dit zijn belangrijke punten waarop we ons willen onderscheiden!”

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 236 73 00

Gerelateerde artikelen

Marcus Berg Senior Belastingadviseur bij Flynth Marcus Berg