Einde coronategemoetkomingen: de gevolgen voor thuiswerken over de grens

 
Einde coronategemoetkomingen: de gevolgen voor thuiswerken over de grens
Gepubliceerd: 28-11-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Update 23 november 2022 in verband met verlenging termijn sociale zekerheid tot en met 30 juni 2023.

Thuiswerken over de grens mag voorlopig geen gevolgen hebben voor de sociale zekerheid; binnen de Europese Unie is aangekondigd dat deze tegemoetkoming in het kader van de coronapandemie blijft gelden tot en met 30 juni 2023. Voor de belastingheffing had Nederland vergelijkbare afspraken gemaakt met België en Duitsland, máár die afspraken eindigden al op 30 juni 2022. Hebt u werknemers die in het buitenland wonen en daar thuiswerken? Zij sinds 1 juli 2022 al deels belast en zullen vanaf 1 juli 2023 mogelijk geheel sociaal verzekerd worden in hun woonland. Onderneem zo nodig actie.

Belasting betalen bij thuiswerken in België en Duitsland

Nederland heeft met veel landen een belastingverdrag gesloten. Op grond daarvan is alleen het salaris voor de in Nederland gewerkte dagen in Nederland belast. Over het salaris dat is toe te rekenen aan het thuiswerken (d.w.z. werkdagen in het buitenland), moet belasting betaald worden in het woonland. Vanaf 1 juli 2022 moet het salaris dus al gesplitst worden als er wordt thuisgewerkt in België of Duitsland.

Sociale verzekeringsplicht bij thuiswerken in het buitenland

Wordt er voor 25% of meer thuisgewerkt in het buitenland, dan is een medewerker daar sociaal verzekerd en moeten daar premies worden afgedragen over het volledige loon. Het thuiswerken heeft echter voorlopig nog geen gevolgen voor de sociale verzekering, omdat de uiterste datum van deze coronategemoetkoming is uitgesteld naar 30 juni 2023. Houd uiteraard wel rekening met de beëindiging van deze tegemoetkoming. 

Voorbeelden

Wanneer verzekeringsplicht en belasting betalen bij thuiswerken in het buitenland? 

Hendrik (IT-consultant) woont in België en werkt 5 dagen per week in Maastricht voor zijn Nederlandse werkgever. Vanwege corona heeft hij volledig thuisgewerkt in België. Dit is zo goed bevallen dat Hendrik ook na de coronaperiode 3 dagen per week – dus voor 60% – thuiswerkt. 

Wat gebeurt er als de coronategemoetkoming stopt? 

Het salaris van Hendrik is voor de loon- en inkomstenbelasting al voor 60% belast in België en 40% belast in Nederland. Hendrik is (zoals het er nu voorstaat vanaf 1 juli 2023) niet langer opgenomen in de Nederlandse sociale verzekeringen maar gaat deelnemen aan de Belgische RSZ en wordt daar volledig in de sociale verzekeringen opgenomen. De werkgever moet zich in beginsel in België registreren bij de Belgische belastingdienst en de RSZ en daar loonbelasting en premies afdragen.

Gevolgen voor thuiswerkers over de grens snel in kaart brengen

In de meeste landen is de werkgever verantwoordelijk voor de juiste afdracht belasting en sociale verzekeringspremies. Breng de gevolgen voor uw bedrijf en uw werknemer(s) dus alsnog zo snel mogelijk in kaart en kom in actie. Zeker ook omdat de afspraken voor de belastingheffing al op 30 juni 2022 zijn komen te vervallen en u vanaf dat moment het salaris moet splitsen. Let op, want het kan zijn dat dit ook gevolgen heeft voor de pensioenopbouw en andere arbeidsrechtelijke aspecten. 

Vragen over thuiswerkers in het buitenland

Hebt u vragen over de gevolgen en afspraken bij thuiswerkende medewerkers in het buitenland? Neem contact op met Flynth. 

 

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: