Praktijkverhaal

EIA-subsidie maakt duurzaam ondernemen nog mooier!

Gepubliceerd: 31-03-2017, laatst gewijzigd: 02-05-2017

Puur ambachtelijk vakmanschap met een duurzame visie, daar staat Van Aalsburg Griendhouthandel uit Hellouw voor. Het familiebedrijf, waarin zeven broers samenwerken, levert allerlei bouwwerken van wilgentenen zoals zinkstukken, beschoeiingen en natuurlijke schuttingen. Flynth is al meer dan twintig jaar de vaste adviseur en accountant.

Om een volgende duurzaamheidsstap te maken kozen de broers in 2014 bij de nieuwbouw bewust voor zonnepanelen. Deze investering beviel zo goed dat het oude gebouw in 2016 volgde. Flynth verzorgde in beide situaties succesvol de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dick van Aalsburg regelt de zaken op kantoor en heeft daarom het meeste contact met Flynth.

Vakmanschap in hedendaags jasje

Het ambacht van het telen en vlechten van de wilgentenen is in de familie Van Aalsburg van vader op zoon doorgegeven. Van oudsher is een griend een stuk land dat bij vloed onder water loopt en waar veel wilgen groeien, zoals in de Biesbosch. Vroeger ging men in de winter met kleine bootjes en het kapmes een griend op om wilgentenen te kappen.

Dick: “Dit vakmanschap houden wij nog in stand. We beheren verschillende grienden voor organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Helaas is de kwaliteit van deze wilgentenen niet goed genoeg voor alle toepassingen die wij leveren. Hiervoor telen we op grote schaal, meer dan 110 hectare, zelf wilgentenen die machinaal met eigen gebouwde machines geplant en geoogst worden. Dit filmpje geeft een indruk van onze werkzaamheden. Hier werken we in Loosdrecht met tot wel drie meter dikke zinkstukken.” 

Duurzame uitstraling

Dick: “We telen een natuurlijk product dat in steeds nieuwe toepassingen herontdekt wordt. Gevlochten wilgentenen zijn een ideale vervanger van kunststof of plastic. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om dijken te versterken. We zijn trots op onze duurzame uitstraling en blijven daarin volop investeren. Naast duurzaam produceren zit dit ook in ons personeelsbeleid, zo hebben we een aantal Wajongeren in dienst. Onze opdrachtgevers, vooral overheden en semioverheden, kijken steeds nadrukkelijker naar dit soort social return mvo-punten bij het gunnen van opdrachten. Dit was een extra reden om in zonnepanelen en een industriële houtketel te investeren.”

Subsidie maakt meer mogelijk

Door de Energie Investeringsaftrek is de investering in de zonnepanelen en de houtketel veel sneller terugverdiend. Dick: “We wilden al in meer duurzaamheid en zelfvoorzienendheid investeren, maar de subsidie verruimt voor ons die mogelijkheden. Zo was er sneller investeringsruimte om ook de oude locatie te voorzien van panelen. In mijn ogen is een subsidie daar juist voor: concrete plannen beter toegankelijker maken.”

“We zijn in ons nieuwe bedrijfspand nu geheel zelfvoorzienend in het stroomgebruik. De ketel stoken we met ons eigen afvalhout van de wilgentenen, dat ging vroeger direct de container in. Zo verwarmen we ongeveer 1.600 m2 aan bedrijfsruimte en zorgen de zonnepanelen voor 50.000-60.000 kWh. Maar we kijken al weer verder vooruit. Ik verwacht dat het salderen van de stroomopbrengsten gaat veranderen. Daarom kijken we naar kleine windmolens voor op het dak, om zo meer stabiliteit in de eigen energieopwekking te krijgen.”

Het aanvraagtraject

Zodra de nieuwbouwplannen concreet waren, is via de vaste Flynth-adviseur Gerrit van Willigen werk gemaakt van de EIA-aanvraag. Dick: “Het subsidietraject is uiteindelijk begeleid door subsidie-adviseur Geert Witjes. Het is belangrijk om tijdens de nieuwbouwplannen al na te denken over de investeringen en de daarbij horende aanpassingen. Vanuit zijn ervaring kon Geert precies vertellen waar we op moeten letten. We hebben toen verschillende offertes van zonnepanelenleveranciers opgevraagd en de beste uitgekozen. Geert heeft daarna met succes de subsidie aangevraagd!”

Toekomst

De komende jaren wil Dick vooral verder investeren in een duurzaam en sociaal bedrijf. Dick: “Ik hoef niet meer mensen in dienst of een veel hogere omzet te behalen. We willen juist in lijn met onze filosofie met een mooi natuurlijk product duurzame oplossingen aanbieden en verder ontwikkelen. We investeren daarom vooral in onze mensen, nog duurzamere productiemethodes en machines en nieuwe oplossingen met wilgentenen. Zo maken we nog meer onderdeel uit van de circulaire economie. Daarnaast maken we de innovatieve kansen die wilgentenen bieden extra goed bereikbaar voor onze klanten!”

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Geert Witjes

geert.witjes@flynth.nl