Draag vorderingen en belastingschulden over aan BV

 
Gepubliceerd: 07-12-2018, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Leningen of vorderingen zijn bezittingen die in box 3 bij u als dga belastbaar zijn. Als u grote belastingschulden heeft, zijn deze schulden niet aftrekbaar in box 3. Draagt u deze schuld over aan de eigen BV, dan ontstaat er een schuld aan de eigen BV. Deze schuld verlaagt wel het belastbare vermogen in box 3.

Neemt de eigen BV ook uw privé-vorderingen over dan kan met de koopsom daarvan deze schuld aan de BV nog worden verrekend. Voor zover de schulden groter zijn dan de vorderingen, resteert dan een schuld aan de BV. Doordat die schuld wel gekwalificeerd wordt als schuld voor box 3, kan een besparing van belasting over het vermogen in box 3 worden bereikt. Uiteraard moet de overdracht van de vorderingen en belastingschulden wel plaatsvinden vóór de peildatum van 1 januari 2019.

Let op!

Als per saldo een vordering op de BV ontstaat, valt deze vordering onder de terbeschikkingstellingsregeling en moet over de rente in box I belasting worden betaald. Ga na of dat wenselijk is. Is dit niet wenselijk, draag dan een lager deel van de vordering over!

De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat voor de overdracht van de schuld aan de Belastingdienst toestemming moet worden gevraagd aan de crediteur (de Belastingdienst). In 2016 heeft de Hoge Raad uitgemaakt dat dat niet hoeft, desondanks zal de Belastingdienst – zeker bij substantiële belastingschulden – de overdracht ervan aan de eigen BV willen bestrijden.

Meer informatie?

Meer informatie over het overdragen van vorderingen en belastingschulden aan de BV? Neem contact op met Flynth. Tel. (088) 236 7777.
 

Terug naar de Eindejaarstips

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Eindejaarstip

Geschreven door: