De Gecombineerde Opgave 2023

 
De Gecombineerde Opgave 2023
Gepubliceerd: 14-03-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Het is een jaarlijks terugkerende activiteit: het invullen van de Gecombineerde Opgave (GO). Oftewel: de ‘mei-telling’. Het is een flink karwei, dat u behoorlijk wat tijd kan kosten. U leest er meer over in dit artikel.

Flynth deed inmiddels de eerste ervaringen op met de GO 2023. De grootste klus die daarbij komt kijken, is het intekenen van de landschapselementen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) tekent deze allemaal voor, met nieuwe kaartlagen. Toch blijkt vaak dat de werkelijkheid anders is. Daarom is het belangrijk om tijdig met de GO te beginnen. Alleen dan krijgt u de lijnen juist op de kaart. 

Lees ook: Verlenging deadline Gecombineerde Opgave 2023.

Bufferstroken

Verder kwamen er bufferstroken bij. Het is meestal niet nodig om deze apart in te tekenen. RVO zorgt dat tijdens het invullen van de GO de oppervlakte van de bufferstroken van het betreffende perceel zichtbaar is. U hoeft dus alleen maar deze oppervlakte van het totaal af te trekken. Zo geeft u de oppervlakte op die meetelt voor het mestbeleid. Uiteraard: áls de lijnen correct zijn ingevuld.

Voert u eco-maatregelen uit op de bufferstrook? Of teelt u daar een ander gewas? Dan is het wel nodig om deze in te tekenen. Daarnaast is het mogelijk om in de GO bezwaar te maken als de bufferstrook niet juist is. Bijvoorbeeld omdat er op die plek geen sloot is.

Als u geen ander gewas op de bufferstrook teelt, kunt u er wel voor kiezen om de bufferstroken in te tekenen. Een voordeel van het intekenen van de bufferstroken is dat u per sloot in MijnPercelen kunt zien hoe breed de bijbehorende bufferstrook is. Niet alle managementprogramma’s kunnen er goed mee omgaan als u geen bufferstroken hebt ingetekend. Een nadeel is dat de oppervlakte die meetelt voor sommige eco-maatregelen dan kleiner wordt. 

Tot 15 juni: alleen aanmelding

Belangrijk om te weten: u doet tot 15 juni alleen de aanmelding. Van 15 oktober tot en met 30 november dient u nog een definitieve aanvraag in. Dit houdt vooral in dat u de maatregelen terugtrekt die u niet hebt genomen - of die niet zijn gelukt. U kunt in de definitieve aanvraag dus niet méér eco-maatregelen opgeven dan in uw aanmelding. Wel minder.

Let op: kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben. De subsidieregelingen die u aanvraagt tijdens de GO 2023 kennen tal van voorwaarden. Hoe vermijdt u de valkuilen en de (financiële) gevolgen daarvan tijdens dit leerjaar en daarna? 

Grensgeschillen met uw buren

Tot slot wijs ik u erop dat er dit jaar veel extra percelen bijkomen in de vorm van landschapselementen. Dit kan leiden tot grensgeschillen met uw buren. Bedenk daarbij altijd dat u het beheer en gebruik van het perceel(deel) moet kunnen onderbouwen, waarbij u in elk geval toestemming krijgt van de rechthebbende.

Hebt u dit jaar grond in gebruik? Dan doet u er verstandig aan om alles vast te leggen in een pachtcontract. In het artikel ‘GLB en grondgebruik: Het begint bij goede afspraken’ vertelt, Christiaan van Harten, jurist bij Flynth u er graag meer over.

Wij staan u bij

Bij Flynth zetten we ons in om u de informatie en middelen te bieden om de GO zo goed mogelijk in te vullen. Zodat u een passende beloning krijgt voor uw investeringen. Daarbij is het belangrijk dat u voldoende tijd krijgt om de GO in te vullen. De indienperiode voor de Gecombineerde Opgave is in 2023 verlengd tot 15 juni, maar we adviseren u niet tot eind mei te wachten. We ondersteunen u graag en denken mee over de koers van uw bedrijf. We houden u op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: