De BV in om belastingdruk te verlagen

 
De BV in om belastingdruk te verlagen
Gepubliceerd: 22-06-2020, laatst gewijzigd: 24-05-2022

 ‘Om hoge belastingen te voorkomen kunnen ingrijpende maatregelen nodig zijn. Maar ook goed plannen helpt’, aldus Flynth-fiscalist Wolter-Jan Kistemaker in een interview in weekblad Boerderij.

Wolter-Jan Kistemaker (51) is sinds een jaar senior fiscaal adviseur bij Flynth accountants en adviseurs, onder andere actief op het gebied bedrijfsoverdrachten en bedrijfsstructuren. Hij geeft aan dat ondernemers op allerlei manieren voorkomen om belasting te betalen. “Een aantal varkenshouders is vorig jaar in een BV gestapt om daarmee de belastingdruk te verlagen. Dat kan in 2020 ook een goede keuze zijn, maar er moet dan wel zicht zijn op structureel hogere winsten.” Dat geldt overigens in dezelfde mate voor pluimvee- en vleeskalverenhouders.

Hij geeft aan dat het veranderen van de bedrijfsvorm maatwerk is. Overigens geldt dit beide kanten op andersom. “Uit een onderzoek dat we vorig jaar hebben gedaan blijkt dat dat 40 tot 45% van de varkenshouders met een eenmansbedrijf een BV zou kunnen overwegen. Maar een flink aantal varkenshouders kan vanwege het lage winstniveau beter uit de BV en terug naar een eenmanszaak of maatschap / VOF.” 

Hybride structuur

Een interessante bedrijfsvorm die de laatste tijd meer wordt toegepast is daarom de hybride structuur. In deze structuur treedt en een BV toe als maat/vennoot tot de maatschap of VOF. De winst wordt verdeeld dan tussen de vennoten. De vennoot-BV betaalt vennootschapsbelasting over zijn winst. De vennoot-ondernemer blijft recht houden op de ondernemersaftrekken. Op deze manier heeft de ondernemer het beste van twee werelden.”

Saneringsregeling

Een ander besproken onderwerp is de saneringsregeling. Kistemaker constateert nogal wat adders onder het gras rondom het vormen van een herinvesteringsreserve en vrijstelling van de overdrachtsbelasting. “Bij een volledige staking kunnen we de gevolgen goed in beeld brengen maar bij gedeeltelijke staking is het soms lastiger wanneer in een nieuwe tak wordt geïnvesteerd.”

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat varkenshouders de consequenties van de regeling goed in beeld hebben en zich goed laten adviseren. Er kunnen namelijk ook nog gevolgen zijn voor de bedrijfsopvolgingsregeling en eventuele meerwaardeclausules. “Het klinkt wat algemeen maar begin op tijd met plannen maken en breng de situatie goed in beeld. Dat kan betekenen dat je al vroeg een andere bedrijfsvorm neemt die beter bij de toekomstige situatie past. 

Coronareserve

Dit jaar kunnen bedrijven gebruik maken van de coronareserve. Kort gezegd mogen ze verlies in 2020 ten laste leggen van de winst van het jaar 2019. Daar gelden wel een aantal voorwaarden voor. Eén grote beperking is dat het alleen van toepassing is op de vennootschapsbelasting, en niet op de inkomstenbelasting. Geen logische keuze aldus Kistmaker. “Dat is jammer want ook deze ondernemers kunnen door de corona-crisis in problemen komen. Wel is het nog maar de vraag of de goede varkenshouders in 2020 een verlies gaan leiden, wanneer dit niet zo is kun je sowieso geen reserve vormen.”

BRON: De Boerderij

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Flynth in het nieuws

Geschreven door: