Bereken de definitieve btw-aftrek

 
Bereken de definitieve btw-aftrek
Gepubliceerd: 21-12-2021, laatst gewijzigd: 24-01-2024

De btw die in aftrek is gebracht op aangekochte goederen en diensten moet op een aantal momenten opnieuw worden beoordeeld. Eventuele wijzigingen in gebruik kunnen namelijk leiden tot een ander bedrag aan btw-aftrek. Deze correcties moeten worden gemaakt in de laatste btw-aangifte van het boekjaar (vaak gelijk aan het kalenderjaar).

Berekening definitieve pro-rata

Bij de aanschaf van goederen en diensten moet op het moment van ingebruikname worden bepaald welk deel van de in rekening gebrachte btw in aftrek kan worden gebracht. Als u zowel btw-belaste als btw-vrijgestelde prestaties verricht, wordt de aftrek van algemene kosten per aangiftetijdvak doorgaans berekend op basis van de verhouding tussen btw-belaste omzet en de totale omzet. Dit is de zogenoemde pro-rata.

Niet in ieder aangiftetijdvak van 2021 zal dit percentage even hoog zijn geweest. Daardoor is het heel goed mogelijk dat op basis van de gegevens van geheel 2021 de pro-rata hoger of lager is. Als deze hoger is, kan meer btw in aftrek worden gebracht. Als de pro-rata van geheel 2021 lager is, zal een deel van de afgetrokken btw moeten worden terugbetaald. Deze correcties moeten worden verwerkt in rubriek 5b van de laatste btw-aangifte van 2021.

Tip

Past u een pro-rata op basis van omzetverhouding toe? Dan mag u het percentage naar boven afronden (27,1% wordt dus 28%).

Herziening op investeringsgoederen in latere jaren

Investeringsgoederen zijn goederen waarop voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting wordt of zou kunnen worden afgeschreven. Investeringsgoederen worden voor meerdere jaren gebruikt, waardoor deze goederen voor de btw nog een aantal jaren worden gevolgd. Dit is de herzieningstermijn. Voor onroerende goederen geldt een herzieningstermijn van 9 jaar na het jaar van ingebruikname. Voor roerende investeringsgoederen is deze periode 4 jaar. Gedurende deze jaren moet worden getoetst of de mate van aftrek aan het einde van het betreffende jaar overeenstemt met de aftrek die is genoten in het jaar van ingebruikname.

Er bestaat mogelijk recht op meer btw-aftrek als investeringsgoederen, die zich nog binnen de herzieningstermijn bevinden, in 2021 voor een groter deel worden gebruikt voor btw-belaste prestaties in vergelijking tot het jaar van ingebruikname. Bijvoorbeeld wegens een hoger pro-rata-percentage.

Het omgekeerde geldt indien investeringsgoederen voor een kleiner deel worden gebruik voor btw-belaste prestaties in vergelijking tot het jaar van ingebruikname. In dat geval moet een gedeelte van de afgetrokken btw worden terugbetaald. Ook deze correcties moeten worden verwerkt in rubriek 5b van de laatste btw-aangifte van 2021.

Tip

De herziening blijft achterwege als het bedrag van de correctie lager is dan 10% van het aan dat jaar toe te rekenen in aftrek gebrachte btw-bedrag.

Heeft u vragen over deze correcties of de juiste verwerking in uw aangifte? Neem dan contact op met één van de btw-specialisten bij Flynth.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Eindejaarstip 2021

Geschreven door: