Belastingvrij sinterklaasgeschenk: kan dat?

 
Gepubliceerd: 26-11-2018, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Sinterklaas is weer  in het land. En ja, u kunt uw werknemers verrassen met een belastingvrije chocoladeletter of banketstaaf. Voor de Belastingdienst vormen dit soort ‘kleine geschenken’ geen loon. Er zitten wel voorwaarden aan deze regeling.

Een chocoladeletter (of bijvoorbeeld een banketstaaf) met Sinterklaas kan gelden als een klein geschenk voor de Belastingdienst. Voldoet u aan de volgende drie voorwaarden? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw attentie geen loon is:

  • U geeft een persoonlijke attentie in situaties waarin ook anderen zo’n soort attentie zouden geven.
  • U geeft geen geld of een waardebon.
  • De factuurwaarde (inclusief btw) van de attentie is maximaal 25 euro.

Pepernoten op tafel

Geeft u het geschenk om direct op de werkplek te nuttigen, dan kan dit sowieso belastingvrij. De Belastingdienst ziet dit als een consumptie op de werkplek en daarvoor geldt een nihilwaardering.

Duurder dan 25 euro?

Door het intreden van de werkkostenregeling (WKR) kan de werkgever 1,2 procent van zijn of haar totale fiscale loon besteden aan vergoedingen en geschenken. Het gaat dan o.a. om sinterklaascadeaus en kerstpakketten duurder dan 25 euro. Dit heet de vrije ruimte. Komt u boven deze 1,2 procent? Dan betaalt u hier loonbelasting over: een eindheffing van 80 procent. Dit kan dus duur uitpakken.

U mag de eindheffing niet inhouden op het loon van de werknemer. Deze komt voor rekening van de werkgever. Het eindheffingsloon is geen loon voor de werknemersverzekering en de inkomensafhankelijke bijdrage van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het loon waarop de eindheffing wordt toegepast hoort niet meer tot het loon van uw werknemer - en dus ook niet tot het verzamelinkomen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuwsbrief

Geschreven door: