My Flynth
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina delen wij graag nieuws en de laatste inzichten vanuit de markt en wet- en regelgeving. Wilt u automatisch op de hoogte worden gebracht van de ontwikkelingen in uw branche en van actuele wet- en regelgeving; meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Blog

Belastingplan 2017: ‘Belastingverlaging is als een UFO’

Gepubliceerd: 14-09-2016, laatst gewijzigd: 21-09-2016

Dat boek met fiscale citaten, dat gaat er komen: dat beloof ik u. Of een scheurkalender, dat kan ook. Mijn favoriet? Geen twijfel over mogelijk. Een bon mot van Olivier B. Bommel: “Ik kom hier voor de belastingen. Die willen nu eenmaal precies weten wat ik heb. Ik niet, hoor. Als er maar genoeg is, kan het mij niet schelen”. En zo is het.

Van meer realiteitszin getuigen de wijze woorden van Hendrik Bogaert, een Belgisch politicus. Hij geldt als de begrotingsspecialist van zijn partij. En omdat begroten nu eenmaal een kwestie is van het salderen van uitgaven en inkomsten (lees: belastingen) heeft Bogaert zo zijn eigen kijk op de fiscus. Quote: “Belastingverlaging is als een ufo: iedereen spreekt erover, maar niemand heeft het gezien”. Want los van de positieve toon in de begroting of het Belastingplan 2017, één ding staat vast. Een belastingverlaging is het niet.

Oh, er wordt weer wat geschoven worden met wat kleinere postjes. Maar de verlaging waar ondernemend Nederland naar smacht is het niet. Want zoals bij elke belastingverlaging is enig wantrouwen gepast. Want bedenk dat alles op fiscaal gebied budgetneutraal moet zijn. Wat Haags jargon is voor: we vinden alles best, als het maar niks kost. Wat de puissant rijke uitgever Steve Forbes er ooit toe bracht om te zeggen: “De politici zeggen dat we ons geen belastingverlaging kunnen veroorloven. Maar misschien kunnen we ons wel geen politici veroorloven”. Misschien iets om ook na deze Prinsjesdag even aan te denken.

Losgezongen van de werkelijkheid?
De belastingheffing is een beetje losgezongen van de werkelijkheid, al ontkent de politiek dat. En dat kan nooit lang goed gaan. Het tarief in box 3 een beetje meer bij de werkelijkheid laten aansluiten? Later misschien. Geen loonbelasting voor zzp’ers? Misschien wel, misschien niet. Dat toptarief eindelijk eens onder de 50% brengen? Kost-te-duur-dus-doen-we-niet. Zakelijke kosten gewoon aftrekbaar maken of onbelast laten vergoeden? Onaanvaardbaar. Dat kan natuurlijk niet zo doorgaan.

Leo Stevens, emeritus hoogleraar belastingrecht en zeker geen fiscale scherpslijper verwoordde het onlangs heel fijntjes: “Als jij de belastingbetaler bedot, gaat die jou ook bedotten”. En zo is het. De belastingbetaler die het verdomt om over zijn rente meer dan (!) 100% belasting te betalen, pleegt een misdrijf. Begrijpen doe ik hem of haar wel. Maar klagen helpt niet. Wat een lezer van het Financieele Dagblad (ja, zo schrijf je dat) toen een verhoging van de belasting in box 3 werd aangekondigd in reactie op alle klachten van medelezers deed opmerken dat “klagen zeker niet zou helpen, maar je belastingadviseur bellen misschien wel”.

You must pay taxes
Laat ik afronden met – hoe kan het ook anders - een fiscaal citaat. Reclame van de Amerikaanse vermogensbeheerder Morgan Stanley dit keer. In het Engels, maar dat moet kunnen: “You must pay taxes. But there’s no law that says you gotta leave a tip”. En zo is het. Die tip geeft u maar aan zich uit de naad werkende jongens en meisjes die u op het terras uw biertje brengen.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Sylvester Schenk

Sylvester.Schenk@flynth.nl