Nieuws

Belastingdienst moet btw-nummers zelfstandigen wijzigen

Gepubliceerd: 14-08-2018, laatst gewijzigd: 14-08-2018

Na langdurig onderzoek heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de knoop dan toch doorgehakt: "De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak". Wat betekent dit voor u? Ontdek meer.

Op grond van deze beslissing van de AP moet de Belastingdienst zo spoedig mogelijk stoppen met het gebruik van de gegevens. De gestelde deadline zou 1 januari 2019 zijn. Gebeurt dit niet? Dan kan de AP handhavend optreden, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes.

Achtergrond

Welke gedachte zit er achter dit besluit? Het BSN kan misbruikt worden voor (bijvoorbeeld) identiteitsfraude. Daarom geldt voor het verwerken van het BSN bijzondere bescherming: het mag alleen ter uitvoering van een wet of voor doelen zoals door de wet bepaald. Door het BSN onderdeel te laten zijn van de btw, wordt de zelfstandige deze bescherming onthouden. Als zelfstandige moet u uw btw-nummer - en daarmee uw BSN - steeds bekend maken. Deze praktijk acht de AP niet toelaatbaar.

Lijst van verwerkingen

Verder heeft de AP een lijst van verwerkingen opgesteld, waarvoor het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment (DPIA) verplicht is vóórdat men met verwerken begint. Een DPIA is een uitgebreid onderzoek naar de privacyrisico's van een specifieke verwerking en de mogelijkheden om die risico's te beperken.

Voorbeelden van verwerkingen op de lijst zijn: grootschalig of systematisch heimelijk onderzoek (bijvoorbeeld door particuliere recherchebureaus) en het werken met zwarte lijsten die gedeeld worden. Deze verwerkingen mogen dus pas starten nadat een DPIA is verricht. Voor de volledige lijst verwijs ik u graag naar autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Meer informatie

Wilt u ondersteuning bij het uitvoeren van de DPIA? Of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar juridischezaken@flynth.nl of 088 236 77 77.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Michiel Hoogkamer

Michiel.Hoogkamer@flynth.nl