Nieuws

Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Gepubliceerd: 18-10-2019, laatst gewijzigd: 21-10-2019

Ondernemers met een eenmanszaak, bijvoorbeeld ZZP’ers, krijgen van de Belastingdienst een extra btw-identificatienummer, het zogenaamde btw-id. Hiermee kan de privacy van de ondernemer beter worden gewaarborgd omdat het BSN van de ondernemer er namelijk niet in is verwerkt.

Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens.
Vanaf 1 januari 2020 moet u het btw-id op facturen en uw website vermelden om u te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoet u aan de wettelijke eisen.

Hoewel het nieuwe btw-id pas geldig is vanaf 1 januari 2020, stuurt de Belastingdienst de brieven deze maand al, zodat u nu al voorbereidingen kunt treffen. Zoals het aanpassen van briefpapier. Ook voor handel binnen de EU is het belangrijk dat u het btw-id tijdig doorgeeft aan uw leveranciers.

Het huidige btw-nummer blijft voor die ondernemers bestaan, maar alléén voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte. Vergeet ook niet uw accountant te informeren over het btw-id dat aan u is toegekend.

Voor vragen kunt u contact opnemen met één van onze btw-adviseurs of uw gebruikelijke contactpersoon binnen Flynth of mail naar btw-advies@flynth.nl

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl