My Flynth
Nieuws

Bedrijfsovername of fusie? Let ook op de personele risico’s

Gepubliceerd: 24-10-2018, laatst gewijzigd: 26-11-2018

Bent u van plan een bedrijf over te nemen of te fuseren? Dan is een grondig boekenonderzoek – ook wel due diligence genoemd - essentieel. Dit onderzoek helpt u om inzicht te krijgen in de onderneming die u gaat overnemen. Zo voorkomt u dat u voor onaangename verrassingen komt te staan als het bedrijf eenmaal van u is. Breng hierbij ook de personele risico’s in kaart.

Tijdens een overname komt de koper vaak van buitenaf. Dit betekent dat hij de onderneming niet goed kent. Geldt dit ook voor u? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een zeer uitgebreide due diligence. Als koper heeft u namelijk onderzoeksplicht, terwijl de verkoper mededelingsplicht heeft. En na het onderzoek kunt u goed opmaken of de verkoper de juiste informatie heeft verstrekt.

Onderzoeks- en mededelingsplicht

Tijdens de onderhandelingen geldt zowel onderzoeksplicht als mededelingsplicht. Onderzoeksplicht houdt in dat u als koper de juistheid en de geloofwaardigheid van de gekregen informatie onderzoekt. U probeert de onderneming te zien zoals die zou zijn als u de eigenaar bent. Voor de verkoper geldt de mededelingsplicht. Hij moet alle gegevens verstrekken die voor u van belang kunnen zijn voor het maken van de transactie en om tot overeenstemming over de prijs te kunnen komen. Maar houdt u zich niet aan uw onderzoeksplicht? Dan kunt u de verkoper niet zomaar aanspreken als de verstrekte informatie niet volstaat.

Personele risico’s

Tijdens de due diligence is het erg belangrijk om grondig onderzoek te doen naar het personeelsbestand. Er kunnen immers ook personele risico’s zijn. Bij een overgang van onderneming neemt u namelijk alle rechten en plichten van de werknemers over. Zij houden dezelfde arbeidsvoorwaarden als zij hadden bij de oude werkgever.

De verkoper blijft tot een jaar na de overname aansprakelijk voor de werknemers. Daarom is het voor hem belangrijk om de personeelsdossiers op orde te hebben. Voor u als koper is het interessant om te onderzoeken onder welke arbeidsvoorwaarden de werknemers werkzaam zijn.

Ziekteverzuim en bedrijfscultuur

Checkt u het personeelsbestand, kijk dan ook of er sprake is van langdurig zieke medewerkers en een eventueel verhoogd ziekteverzuim. Onderzoek ook de bedrijfscultuur. Belangrijk is het om inzicht te krijgen in de waarden van de onderneming, de overtuigingen en gedachten van de werknemers en de werkomgeving. Welke toezeggingen zijn er gedaan aan welke werknemers? En hoe het zit het met concurrentiebedingen, studiekostenbedingen, geheimhoudingsbedingen en nevenwerkzaamheden? Lopen er procedures tegen de huidige werkgever? Is er sprake zijn van overbezetting na de overname/fusie?

Cao en pensioenfonds

Tot slot is het ook belangrijk om te onderzoeken of na de overgang van de onderneming dezelfde cao en pensioenfonds toegepast kunnen worden. Een werkingssfeer van een cao of de verplichtstelling van een pensioenfonds kijkt de ene keer naar de verdeling arbeidsuren, de andere keer naar omzetverdeling of de bedrijfsactiviteiten. Een eventuele wijziging van cao/pensioenfonds kan namelijk ook gevolgen hebben voor de werkgeverslasten. Flynth kan u helpen met het 

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Bij een overname of fusie neemt u óók de arbeidsvoorwaarden van uw nieuwe medewerkers over. Er kan dan plots sprake zijn van twee pakketten. Flynth helpt u de arbeidsvoorwaarden samen te voegen tot één passend pakket, via een helder harmonisatieproces.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur of direct met Isabelle Dewulf via mail hradvies@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 76 70.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Isabelle Dewulf

isabelle.dewulf@flynth.nl