Afroming fosfaatrechten naar 10%

 
Afroming fosfaatrechten naar 10%
Gepubliceerd: 11-05-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Minister Staghouwer heeft onlangs laten weten dat bij de overdracht van fosfaatrechten de afroming naar 10% gaat.  

Tot op heden was het afromingspercentage 20%, omdat het aantal fosfaatrechten op de markt het melkveeplafond overschreed. Het plafond is 84,9 miljoen kilo en wordt inmiddels niet meer overschreden. Hierdoor kan de afroming naar beneden. Zo is vastgelegd in de Meststoffenwet. 

Fosfaatbank kan worden opgesteld 

De bedoeling is dat afgeroomde rechten in de fosfaatbank komen. Doordat het aantal rechten onder het plafond is gekomen, kan ook de fosfaatbank worden opengesteld. De minister laat op een later moment weten wanneer dit gaat gebeuren. Rechten uit de fosfaatbank zijn bedoeld voor grondgebonden boeren. Deze kunnen voor vijf jaar een ontheffing krijgen ter grootte van een hoeveelheid fosfaatrechten. Deze worden tijdelijk verkregen vanuit de fosfaatbank. De rechten gaan naar verwachting vervolgens na vijf jaar terug in de bank.  Als dit laatste inderdaad zo wordt uitgevoerd, kan dit straks een aandachtspunt zijn in de bedrijfsvoering (als er dan nog fosfaatrechten zijn).  

Ingangsdatum en Publicatie Staatscourant 

Ingangsdatum van de verlaging van het afromingspercentage is als het besluit is gepubliceerd in de Staatscourant. RVO hanteert inmiddels het verlaagde kortingspercentage. RVO kijkt naar het toepasbare percentage op het moment van registratie van de overdracht van de rechten.. 

Eerder dit jaar stemden de Tweede en Eerste Kamer in met het voorstel waarin melkveehouders bij een lease van minder dan 100 kilo per jaar niet hoeven af te romen. 

Vragen of behoefte aan advies op basis van dit artikel? Neem contact op met uw Flynth adviseur of via het contactformulier.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: