My Flynth
Nieuws

Aanwijzing massaal bezwaar vermogensrendementsheffing IB 2017

Gepubliceerd: 18-07-2018, laatst gewijzigd: 09-05-2019

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft besloten de bezwaarschriften tegen de vermogensrendementsheffing in de aanslag IB 2017 aan te wijzen als massaal bezwaar.

De Belastingdienst verwacht erg veel bezwaarschriften tegen de vermogensrendementsheffing IB 2017. Door de gewijzigde berekening van het forfaitaire rendement in box 3 vanaf het jaar 2017, kunnen de lopende procedures massaal bezwaar tot en met de belastingjaren 2016 niet beslissend zijn voor bezwaren tegen de vermogensrendementsheffing 2017 (en later). De staatssecretaris wijst daarom nu ook de bezwaarschriften tegen de vermogensrendementsheffing in de definitieve aanslagen IB 2017 aan als massaal bezwaar. 

Het gaat dan concreet om de volgende bezwaarschriften:

  • waarop ten tijde van de dagtekening van het besluit (dat is 7 juli 2018) nog geen uitspraak is gedaan of die tijdig worden ingediende tot en met de dag voorafgaande aan de dag waarop de in artikel 25e AWR bedoelde collectieve uitsprak wordt gedaan; en
  • die de rechtsvraag bevat dat de vermogensrendementsheffing in het jaar 2017, uitgaande van de forfaitaire elementen van het stelsel en in onderling samenhang op regelniveau in strijd is met art. 1 resp. art. 14 van het EVRM.

Deze rechtsvraag is nog ruimer geformuleerd dan de rechtsvraag voor de vergelijkbare procedures over de box 3-heffing in de jaren 2013-2016.

Wanneer u mee wilt liften op deze collectieve bezwaar- en beroepsprocedure dan dient u individueel en tijdig bezwaar te maken. Als dit laatste niet gebeurt, kunt u niet meedoen in deze procedure. Download het modelbezwaarschrift dat Flynth heeft opgesteld. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met uw contactpersoon bij Flynth wanneer u hierbij hulp nodig heeft.

Wanneer is een bezwaarschrift tijdig ingediend?

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift eindigt zes weken na de dagtekening van de definitieve aanslag over het jaar 2017. Omdat de belastingdienst al voortvarend aan de slag is gegaan met het opleggen van definitieve aanslagen voor dat jaar, geldt voor belastingplichtigen die vóór 31 mei 2018 hun definitieve aanslag hebben ontvangen dat een bezwaarschrift tijdig is ingediend indien dat uiterlijk op 15 juli 2018 is gebeurd.

Meer informatie?

Neem contact op met een Flynth-vestiging bij u in de buurt. Of  mail naar belastingadvies@flynth.nl of bel 088 236 83 38. Wij helpen u graag.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Ed Schregardus

Ed.Schregardus@flynth.nl