My Flynth
Nieuws

60-maandenregel loopt af: bijtellingspercentage naar 25 procent

Gepubliceerd: 10-08-2017, laatst gewijzigd: 21-08-2017

Heeft u werknemers in dienst aan wie u een auto ter beschikking heeft gesteld en geldt voor deze auto de zogenaamde 60-maandenregel? Op 1 juli liep deze voor de allereerste auto’s af. Dat betekent dat zij meer gaan betalen voor het privégebruik van de auto.

Gebruikt uw werknemer de auto van de zaak ook voor meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé? Dan moet u als werkgever voor dit privégebruik een percentage van de cataloguswaarde bij zijn belastbare loon tellen.

Verlaagd bijtellingspercentage 60 maanden onveranderd

In voorgaande jaren zijn er veel veranderingen geweest rondom de bijtellingspercentages. Destijds is afgesproken dat, voor auto’s met een datum 1e tenaamstelling op of na 1 januari 2012, het verlaagde bijtellingspercentage maximaal 60 maanden hetzelfde blijft, gerekend vanaf het moment van die datum 1e tenaamstelling. Dit geldt ook als de auto een nieuwe eigenaar krijgt. Het bijtellingspercentage en de periode van 60 maanden zijn gekoppeld aan het kentekenbewijs.

Nieuwe bijtelling

Voor de eerste auto’s die onder deze regel vielen, is de periode van 60 maanden afgelopen juli dus verstreken. Dit houdt in dat voor diezelfde auto voortaan méér moet worden bijgeteld. Op de laatste dag van de 60 maanden moet u dus het nieuwe bijtellingspercentage bepalen, volgens de actuele criteria.

Standaard bijtellingspercentage: 22 procent

In 2017 is het standaard bijtellingspercentage voor de auto van de zaak (met een datum 1e tenaamstelling in 2017) 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Voor auto’s die voorheen 60 maanden lang onder het lagere percentage vielen (maar hier nu niet meer voor in aanmerking komen), geldt na die 60 maanden het standaard bijtellingspercentage dat op 31 december 2016 gold, en dat is 25 procent.

Nog eens 60 maanden verlaagde bijtelling

Valt de auto na de 60-maandenperiode opnieuw onder een lager bijtellingspercentage? Dan geldt dit nieuwe percentage wel weer voor 60 maanden. Voor auto’s met een 1e toelating in 2017 komen alleen auto’s zonder CO2-uitstoot in aanmerking voor een verlaagd percentage. Het bijtellingspercentage is dan 4 procent gedurende 60 maanden.

Aangezien de afgelopen jaren de CO2-uitstootgrenzen en de bijtellingspercentages steeds zijn veranderd, is het bepalen van de bijtelling niet altijd even gemakkelijk. Het te hanteren bijtellingspercentage zal dan ook per auto goed uitgezocht moeten worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met uw adviseur. Flynth is bereikbaar via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 088 236 73 50.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 73 50

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Patrick IJpenburg

Patrick.Ypenburg@flynth.nl