De NOW-regeling bevat sinds juni 2020 een inspanningsverplichting voor werkgevers om hun werknemers te stimuleren om een ontwikkeladvies aan te vragen of deel te nemen aan scholing.
Het crisispakket scholing ‘NL leert door’ voorziet in middelen om aan de inspanningsverplichting wat betreft scholing te voldoen.
Algemeen doel is om mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de coronacrisis dreigen te verliezen of al verloren hebben en de transitie naar ander kansrijk werk zullen moeten maken. Het gaat hierbij niet alleen om werknemers in getroffen sectoren, maar ook om flexwerkers en zzp’ers die geen opdrachten meer krijgen.
Gratis ontwikkeladvies
Onderdeel van het crisispakket ‘NL leert door’ is de tijdelijke regeling op basis waarvan werknemers (maar ook werkzoekenden en zelfstandigen) een gratis ontwikkeladvies
aan kunnen vragen bij een erkend loopbaanadviseur. Voor het eerste tijdvak (dat liep tot en met 31 december 2020) is het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen, omdat het maximum aantal aanvragen is bereikt. Het kabinet zal het gratis ontwikkeladvies opnieuw openstellen in 2021.
Gratis scholing
In het najaar van 2020 wordt het mogelijk om in het kader van ‘NL leert door’ gratis (online) scholingsactiviteiten te volgen.
Het gedeelte van ‘NL leert door’ dat ziet op de subsidie van (online) scholing is begin september gepubliceerd
Op basis van deze regeling kunnen opleiders en opleiderscollectieven of samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen voor het (verder) ontwikkelen van kennis en vaardigheden van deelnemers, door hen kosteloos online scholingstrajecten aan te bieden. Vanaf 1 oktober 2020 is het voor opleiders en opleiderscollectieven mogelijk zich in te schrijven. Vanaf 2 november kunnen samenwerkingsverbanden zich inschrijven.
Een voorwaarde van de regeling is dat het aanbod moet bijdragen aan het behouden van werk of het versterken van de arbeidsmarktpositie.
De regeling maakt onderscheid in drie soorten scholingsaanbod. Deelnemers kunnen straks op een laagdrempelige manier kennis en vaardigheden ontwikkelen via;
1. leerpakketten en/of abonnementen,
2. cursussen en trainingen volgen die gericht zijn op verbeteren van vaardigheden en vakgerichte bijscholing,
3. of vakgerichte modules volgen als eerste stap of oriëntatie op eventuele omscholing.
Deze scholing moet worden afgesloten met een erkend certificaat.
Aanvullend sociaal pakket
Het kabinet stelt 1,4 miljard euro beschikbaar om werklozen of mensen die hun baan dreigen te verliezen te begeleiden naar nieuw werk. Dit sociaal pakket vult het eerder voorgestelde steun- en herstelpakket aan en zal lopen tot 1 juli 2021.
Maatwerktrajecten via sectorale samenwerkingsverbanden
Mensen die in dienst zijn bij werkgevers die grootschalig reorganiseren of in branches waar de werkgelegenheid daalt, kunnen terecht bij samenwerkingsverbanden van sectoren. Het kabinet komt met een subsidieregeling voor maatwerktrajecten. ‘De maatwerktrajecten kunnen voorzien in scholing, maar ook in bredere arrangementen gericht op ondersteuning van werkenden: ontwikkeladvies, EVC en begeleiding naar ander werk in beroepen en sectoren waar kansen liggen,’ schrijft het kabinet.
Regionale mobiliteitsteams
Voor werkzoekenden die meer ondersteuning nodig hebben, wil het kabinet één loket openstellen dat het beste aansluit op de behoeften van de werkzoekende. Hiervoor investeert het kabinet in regionale mobiliteitsteams. Vakbonden, werkgeversorganisaties, UWV en gemeenten kunnen een beroep doen op deze middelen voor hun deelname aan deze teams.
De middelen kunnen worden ingezet voor (om)scholing van werk naar werk (aanvullend op beschikbare middelen uit o.a. de O&O fondsen). Het geld kan worden verstrekt via de regeling voor praktijkleren in het mbo, waarbij werken gecombineerd wordt met het doen van een deel van een mbo-opleiding.
Investeringen in dienstverlening UWV en gemeenten
Werklozen die WW ontvangen worden door UWV ondersteund in het vinden van werk. Mensen die na afloop van de WW-periode geen baan hebben gevonden of mensen zonder WW-rechten stromen door naar de bijstand uitgevoerd door gemeenten. Het kabinet investeert fors extra in de begeleiding door UWV en gemeenten van deze werkzoekenden.
Investeringen in scholing en ontwikkeling voor behoud van werk
Het kabinet investeert verder extra in scholing en ontwikkeling voor behoud van werk. Het crisispakket NL leert door, bestaande uit het gratis ontwikkeladvies en online scholing, wordt in 2021 voortgezet. Zowel werkenden als niet werkenden kunnen hier een beroep op doen.
Het kabinet investeert daarnaast 199 miljoen euro in bestaande regelingen op het gebied van scholing en ontwikkeling, zoals de SLIM-regeling, het Ontwikkeladvies 45+
en het scholingsbudget WW.
Voor de hulp aan zelfstandigen is 7 miljoen euro uitgetrokken, zij kunnen terecht bij speciale loketten. In het kader van crisisdienstverlening is ten slotte € 36 miljoen beschikbaar gesteld binnen het aanvullend sociaal pakket voor de zwakkeren op de arbeidsmarkt.