Deblokkering g-rekening

Deblokkering g-rekening

Tijdelijk een ruimere mogelijkheid

Tijdelijke ruimere mogelijkheid voor deblokkering g-rekening

Met het oog op de coronacrisis heeft de Belastingdienst laten weten dat bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, bij de Belastingdienst kunnen verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren.

Normaal wordt dan alleen het zogenoemde overschot op de g-rekening vrijgegeven. Door de coronacrisis kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn bestemd voor opgelegde (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw mits voor die aanslagen bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis is gevraagd en verleend.

Omdat geen verrekening plaats vindt met de te betalen bedragen op (naheffings)aanslagen loonheffingen of btw, krijgt u hierdoor meer financiële armslag. Uiteraard zult u de (naheffings)aanslagen in de toekomst nog wel een keer moeten betalen.

De procedure

 • Zorg eerst dat bijzonder uitstel van betaling wordt aangevraagd voor de loonheffingen of btw.
 • U verzoekt vervolgens om deblokkering. Voor het verzoek kunt u gebruikmaken van het formulier Verzoek deblokkering g-rekening.
  • De Belastingdienst geeft daarbij de volgende invulinstructies:
   • Bij rubriek 3 geeft u aan dat u door de uitbraak van het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen.
   • Bij rubriek 4 geeft u aan voor welk bedrag u deblokkering vraagt. Splits het bedrag in het overschot - en het bedrag waarvoor u uitstel van betaling hebt gevraagd.
   • Bij rubriek 5 geldt de machtiging tot verrekenen niet voor het bedrag waarvoor we u uitstel van betaling hebben gegeven vanwege de coronacrisis.
 • Als de Belastingdienst tegemoetkomt aan het verzoek tot deblokkering? Dan krijgt u daarvan schriftelijk bericht waarbij wordt aangegeven hoe de uitbetaling zal geschieden. De Belastingdienst streeft ernaar om de brief binnen vier weken te sturen, maar heeft ook aan dat vanwege een verwachte toename van het aantal deblokkeringsverzoeken de behandeling van uw verzoek langer kan duren dan u gewend bent.

Voor een artikel over de verschillende ins en outs van het verzoek om bijzonder uitstel van betaling wegens de coronacrisis verwijzen wij u naar Liquiditeitsproblemen door corona

Heeft u vragen over dit onderwerp vanwege de coronacrisis?  Uw Flynth adviseur helpt u hierbij. Om vragen te beantwoorden en concrete adviezen te geven voor uw bedrijfssituatie kunt u ook contact met ons opnemen via 088 2367350 of maak gebruik van het formulier.

Neem contact met mij op

Onze experts staan voor u klaar

Onze experts staan voor u klaar

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar belastingadvies@flynth.nl of bel 088 236 77 77. We zijn u graag van dienst!