Corona Helpdesk

Corona Helpdesk

Coronamaatregelen voor ondernemers 

Nu de Nederlandse overheid de maatregelen aangescherpt heeft in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, kunt u als ondernemer voor lastige vragen komen te staan. Moet u het loon doorbetalen voor medewerkers die niet op het werk kunnen komen? Welke steun biedt de overheid als u tijdelijk minder werk hebt voor uw personeel? Wat kunt u doen als uw bedrijf door alle maatregelen in financiële problemen komt? Om deze en andere vragen voor u te beantwoorden, heeft Flynth een corona helpdesk opgezet. 

Advies op maat 

De corona helpdesk staat van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur voor u klaar. Om vragen te beantwoorden en concrete adviezen te geven voor uw bedrijfssituatie. Bel ons 088 2367350 of maak gebruik van het formulier.

Veel gestelde vragen

Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. De voorwaarden zijn onder andere dat er 100% loon doorbetaald wordt en dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen. Let op: de omzetdaling zal achteraf gecontroleerd worden. De voorwaarden die hierbij gelden worden nog uitgewerkt.

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)   kan naar verwachting vanaf 6 april a.s. worden aangevraagd en is de vervanger van de regeling werktijdverkorting (WTV). Voor de WTV kunnen bij het Ministerie van SZW geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet in behandeling zijn genomen, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.

Om te beginnen kunt u bij de bank of een andere financier vragen om de aflossingstermijn voor leningen op te schuiven. Daarnaast kunnen deze instellingen u mogelijk helpen met een tijdelijk overbruggingskrediet. 

Kunt u financiers niet genoeg zekerheid bieden om een nieuwe lening te mogen afsluiten, dan kunt u de overheid vragen om borg voor u te staan. Dat kan via de Borgstelling MKB-kredieten. De overheid biedt tijdelijk extra gunstige voorwaarden voor deze regeling. 

Verder kunt u de Belastingdienst vragen om uitstel van betaling voor belastingen: inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Bovendien kunt u vragen uw voorlopige belastingaanslag te verlagen als u verwacht minder winst te maken door het coronavirus. 

In overleg met een fiscalist en vervolgens met de belastingdienst kunt u overwegen om uw eigen DGA-salaris te verlagen. 

Dit is afhankelijk van de specifieke situatie. Beoordeeld moet worden of er sprake van ziekteverzuim, goed werkgeverschap, geoorloofd verzuim. Neem contact op met de HR adviseurs voor een specifieke analyse van uw situatie. 

De Nederlandse overheid heeft ongekende maatregelen getroffen gericht op het in de tijd spreiden van het besmettingsgevaar met grote gevolgen voor het bedrijfsleven. Op 23 maart is bekend gemaakt dat de maatregelen in ieder geval nog tot 1 juni 2020 duren. Het blijft nog steeds onbekend of de overheid de maatregelen zal intensiveren en/of verlengen. Wat betekent het voor de jaarrekening?

U kunt natuurlijk proberen producten in te kopen via andere leveranciers. Daarnaast is het verstandig om uw contracten te controleren om na te gaan wie er verantwoordelijk is als uw klanten schade oplopen. Heeft u in uw contracten een overmachtsregeling opgenomen, dan ligt die verantwoordelijkheid waarschijnlijk niet bij u. Ontbreekt zo’n regeling dan zult u per geval na moeten gaan welk recht van toepassing is. 

Volg de aanwijzingen van het RIVM om verspreiding van het virus tegen te gaan. Laat verkouden werknemers thuiswerken en adviseer over goede hygiëne: regelmatig handenwassen, toetsenborden, muizen en deurklinken schoonhouden. 

Het is niet aan te raden om onnodig naar het buitenland te gaan. Ga dus voor uzelf na hoe noodzakelijk dit bezoek is. En controleer van tevoren in ieder geval de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Neem contact met mij op

Het laatste nieuws

Flynth in het nieuws

Risicomanagement

Frank Hollaar over de gevolgen van de corona-crisis en het noodfonds: ‘Bedrijven zullen meer aan risicomanagement moeten...

Theme picker