Aandachtspunten bij bedrijfsovername in de melkveehouderij

 
Aandachtspunten bij bedrijfsovername in de melkveehouderij
Gepubliceerd: 23-04-2025, laatst gewijzigd: 27-05-2025

Op 66 procent van de melkveebedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder is een opvolger bekend. Hiermee staan er op melkveebedrijven anderhalf keer meer opvolgers klaar dan op het gemiddelde landbouwbedrijf, becijferde het CBS. 

Bij bedrijfsovername binnen het gezin is de balans tussen een redelijk pensioen voor de overdrager(s) én een lonende exploitatie voor de opvolger belangrijk. Waarde versus rendement.  

De gemiddelde melkproductieomvang is in twintig jaar tijd verdubbeld. Tegelijkertijd werd de grondprijs drie keer zo hoog en groeide deze tot ruim 91.000 euro per hectare eind 2024. Daarbij zijn de verschillen per regio aanzienlijk. De balanswaarde van melkveebedrijven steeg in dezelfde periode van ruim twee miljoen euro tot boven vijf miljoen euro.  

Rendement 

De bruto geldstroom is de vergoeding voor de ingebrachte arbeid en kapitaal. Ondanks de gemiddeld opgelopen melkprijs, bleef de gemiddelde bruto geldstroom per kilogram melk bijna onveranderd: rond twintig cent. De hogere melkprijs blijkt hard nodig om hogere kosten op te vangen. Door verdubbeling van de melkproductieomvang is de bruto geldstroom per bedrijf wel gestegen.  

Blik vooruit 

De gestegen waarde van de boerderij versus het rendement maken het belangrijk dat overdrager(s) én potentiële opvolger(s) nagaan wat dit voor ieders positie betekent. Zijn er meer kinderen? Dan geldt dit ook voor de positie van de andere kinderen. 

Wij adviseren om deze stap al te zetten voor toetreding tot maatschap of firma. Het is van alle tijden dat de opvolger de boerderij voor een lagere waarde overneemt en een deel geschonken krijgt. Maar vandaag de dag zien we ouders vaker in een spagaat. Als er meer kinderen zijn in het gezin, maken de grote bedragen de verschillen tussen deze kinderen soms erg groot. 

Wat is realistisch? 

Het helpt om in een vroeg stadium de verdiencapaciteit van het bedrijf helder in beeld te krijgen. Met een realistische inschatting voor de toekomst. En na te gaan wat er in de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen over de bedrijfsovername. Soms is afgesproken dat de opvolger grond mag overnemen voor de waarde in verpachte staat. Is dat nu nog passend? Tegenwoordig wordt vaker opgenomen dat er bij de overnamewaarde nog sprake moet zijn van een lonende exploitatie voor de opvolger. Maar wat is deze dan? En hoe wordt deze bepaald?  

Passende uitkomst 

Nieuwe inzichten hebben gevolgen voor zowel overdragers als opvolgers. Dus het is zaak om helder te krijgen, wat dit voor het bedrijf én voor de familie betekent. Helpt het om eigendom en ondernemerschap van elkaar los te koppelen? Bij Flynth zien we dat drie zaken belangrijk zijn om te komen tot een passende uitkomst: op tijd beginnen, een ervaren begeleider inschakelen en goede communicatie tussen alle betrokken partijen. 

Hebt u vragen?  

Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met uw adviseur van Flynth. Of maak gebruik van het onderstaande contactformulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: